Exposicions

Exposicions ja preparades que podem instal·lar al vostre local


Nanses i pescadors

Exposició sobre cistelleria de mar
Fins febrer 2022

Exposició per conèixer aquells pescadors que encara conserven les tècniques dels nansers. Moltes d’aquestes ja no les practica ningú i això fa que a poc a poc vagin desapareixent. L’art de fer nanses de pesca és el més difícil d’aprendre, en queden ben pocs que les sàpiguen fer. A la costa catalana va arribar al màxim esplendor cap als anys 40 i 50. Llavors era un sistema molt rendible. Els nansers treballaven al carrer seguint una tècnica que passava de generació en generació. Amb en Josep intentem recuperar aquesta cultura popular que s’ha perdut actualment.

Aquesta exposició pretén recollir i classificar totes les variants de nanses fetes amb la tècnica del teixit de malla triangular elaborades al litoral mediterrani dels Països Catalans.

Aquesta exposició deriva d’un treball de recerca molt més ampli engegat ja fa uns anys, el qual consisteix en preservar i documentar tots els materials, tècniques, paraules i formes per poder transmetre de manera precisa tots els coneixements acumulats al llarg dels segles per l’experiència i gran bagatge de pescadors artesans.

Un art de pesca encara viu

I es tracta de fer-ho ara, quan aquest art encara és viu i podem entendre el món mariner on es desenvolupa, abans que es converteixi en una antigalla oblidada en el traster els oficis antics. Cal evitar que quan desaparegui aquesta última generació de pescadors, que ja no traspassa la tècnica apresa dels seus pares als seus fills, perquè el seu món està deixant d’existir, no és trenqui també el fil de la transmissió dels seus coneixements.

Font d’inspiració

El valor de preservar una tradició de l’oblit no rau només en el fet que puguem gaudir del seu record, o de la seva bellesa, quan fem una mirada retrospectiva cap al passat; sinó també perquè és una finestra oberta des de la qual podem imaginar el futur. Com aquest art de fer nanses, que és, i si nosaltres volem també serà font d’inspiració per creadors de noves formes i construccions en àmbits tan dispars com l’arquitectura, l’enginyeria, la biologia o les arts plàstiques.

Activitats complementàries

L’exposició es complementa amb la programació d’activitats relacionades amb el món de la cistelleria de mar, com ara tallers de cistelleria per a adults i infantils, xerrades, visites guiades, demostracions de confecció de nanses i altres objectes, etc.

Galeria